fbpx

Лондон и Токио подписаха споразумение за свободна търговия

Великобритания и Япония подписаха споразумение за свободна търговия в петък. Това е първата голяма сделка за Лондон след напускането на Европейския съюз.

Британският министър на външната търговия Елизабет Тръс и японският външен министър Тошимицу Мотеги поставиха подписите си върху документа на церемония в приемна в централната част на Токио.

Подписването на споразумението става часове преди подновяването на преговорите за бъдещите търговски отношения на Кралството с ЕС.

В британското правителство смятат, че споразумението ще насърчи търговията с Япония с 15,2 милиарда паунда през следващите 15 години и бизнесът ще се радва на безтарифна търговия за 99% от изнасяните стоки. Специално митата върху японски автомобили ще бъдат напълно премахнати до 2026 г.

Споразумението ще помогне за разкриването на работни места в автомобилостроенето и железниците, за намаляване на тарифите на свинското, говеждото месо и някои видове риба, а потребителите ще получат достъп до по-евтини висококачествени японски стоки.

Сега документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни и по всяка вероятност ще влезе в сила през януари 2021 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"