fbpx

Великобритания ще глобява за използване на компоненти на Huawei

Британското правителство, след като отстрани китайския концерн Huawei от изграждането на инфраструктура за 5G мобилни мрежи на британска земя, възнамерява да наложи големи глоби за нарушаване на тази забрана.

„Новият законопроект е един от най-строгите закони за телекомуникационна сигурност в света и ще позволи на Обединеното кралство да предприеме необходимите стъпки за защита на нашите мрежи,“ заяви британският министър на цифровите технологии Оливър Даудън, цитиран от Дойче веле.

Според законопроекта за използването на компоненти на Huawei за 5G мрежи се предвижда глоба до десет процента от оборота или 113 хиляди евро на ден.

Според правителството по-строгите стандарти за сигурност ще помогнат за защита на Обединеното кралство от възможни кибератаки.

Huawei изрази разочарование от действията на Лондон. „Това решение е политически мотивирано и не се основава на справедлива оценка на рисковете“, заяви вицепрезидентът на китайския концерн Виктор Джанг. Той изрази мнение, че забраната ще изтласка Обединеното кралство в „бавната лента“ в областта на цифровизацията.

Великобритания беше първата европейска държава, която забрани използването на технологии на Huawei в 5G мрежи, започвайки през 2027 г. Наскоро Швеция взе подобно решение. САЩ смятат, че Huawei е заплаха за сигурността. Те подозират, че частната китайска компания използва данни за клиенти за шпионаж . Huawei отрича тези твърдения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"