fbpx

Дефицитът в Бюджет 2021 ще е много по-голям, прогнозира Иван Нейков

Дефицитът в Бюджет 2021 ще е много по-голям, прогнозира пред БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.

За 2022 г. се залага дефицит около 4%, .е. очаква се, че 2021 г. ще е по-добра от 2022 г. Предвижда се нарастване на приходите от ДДС, което означава увеличение на вътрешното потребление.

Нейков обаче цитира данни на БНБ, според които само за няколко месеца рязко са нараснали новите депозити на гражданите. Което означава, че хората реагират по съвсем нормален начин: спират различни разходи, за да има „бели пари за черни дни“.

Тогава сметката, че 2021 г. ще харчим много повече, отколкото сега, за да има по-големи постъпления от ДДС, остава рискова прогноза. И може да се окаже, че дефицитът в бюджет 2021 г. ще е много по-голям, смята Нейков.

Според него мерките в подкрепа на пазара на труда са copy paste на мерките от 2020 г. Значи правителството смята, че проблемите няма да бъдат различни.

Икономистът направи сравнение с други европейски страни, където се виждат „нови инструменти и нова вълна на защита“, а в рисковите отрасли има много по-директна подкрепа от бюджета.

Расте вътрешнофирмената задлъжнялост и бизнесът ще изпитва затруднения за много по-продължителен период от време, смята бившият социален министър.

Огромни разходи ще имат работодателите в следващите години за осигуряването на безопасна работна среда, а за това никой не говори, допълни Иван Нейков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"