fbpx

Спадът на предложенията за работа засегна и IT сектора

Новите предложения за работа през декември са намалели с 19% спрямо предходния месец ноември и с цели 44% сравнено със същия месец през 2019 година.

По този начин нивото на публикуваните предложения за работа е достигнало отново ниските си стойности от пролетта на миналата година – малко след началото на коронакризата, сочи редовният месечен анализ на JobTiger.

След отчитане преди месец на негативната тенденция на все по-малко публикувани обяви, засегнала всички сектори у нас, през декември вече се отчита, че този спад е пораснал до двуцифрен за всички отрасли.

С най-голям спад са обявите в секторите Строителство (-28%), Здравеопазване и фармация (-27%) и Производство (-20%). При останалите отрасли намалението е: Изкуство (-17%), Търговия и продажби (-16%), Хотелиерство и ресторантьорство (-14%), Маркетинг (-14%), Логистика/ транспорт (-14%), Административни дейности (-13%) и Счетоводство, одит, финанси (-11%). За втори пореден месец има спад и в предложенията за нова работа в сектора ИТ, като през декември той е 11%.

Предложенията за работа във водещите областни градове представляват 73% от всички обяви през изминалия декември, като почти половината от тях продължават да са съсредоточени в София (48%).

Броят на обявите в тези градове също е намалял, както следва: София (-18%), Пловдив (-18%), Варна (-22%), Бургас (-14%), Русе (-20%) и Стара Загора (-23%).

Основната причина за намаленото предлагане на работа продължава да е икономическата обстановка в страната, повлияна от коронакризата. Има и още един фактор, характерен за всеки декември – коледните и новогодишни празници, заради които традиционно много работодатели спират временно публикуването на обяви за работа.

От JobTiger прогнозират, че в началото на новата година тенденцията ще се промени и броят на публикуваните обяви ще нарасне, като това ще се случи плавно, основно в секторите с водещ дял Търговия и продажби, ИТ и Производство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"