fbpx

2021 г. ще е по-трудна, трябват повече пари за бизнеса, смята Симеон Дянков

Следващата 2021 г. може и да е по-трудна от тази година. Така че отсега трябва да се мисли за повече пари за бизнеса. Това каза пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него в новия бюджет имало много социални мерки, които помагали, но нямало достатъчно за бизнеса. Това липсва в България, но го има в Европа и в САЩ.

Трябва да се дадат от 3 до 5 милиарда лева допълнително от предвиденото в Бюджет 2021 в помощ на икономиката. А мярката 60/40 да се измени още сега, защото работодателите няма откъде да вземат тези 40%. В Чехия, Словакия, Унгария минават на друго съотношение – 90/10, 85/15, обясни Дянков.

Да се увеличат процентите, с готовност от следващата година, при 3-а и 4-а вълна да се стигне до безвъзмездна 100% помощ. Иначе просто работните места в някои сектори ще изчезнат.

Симеон Дянков смята, че следващото правителство през пролетта на 2021 г. ще трябва да променя бюджета веднага. По думите му обаче бюджетът така е направен сякаш криза няма да има.

Бившият финансов министър недоумява защо правителството харчи за сектор „Отбрана“. С кого ще водим войни? Тези пари трябва да влязат за справяне с кризата. Милиард или два ни трябват още, добави Дянков.

Той отбеляза, че в момента страната ни няма проекти, за да може да разчита на европейските фондове. А средствата от ЕС може да дойдат още в началото на следващата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"