fbpx

Големите поръчки да станат малки, по-висок праг за ДДС, съветва Симеон Дянков

Големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми.

Например, вместо да се строят магистрали, да се правят тротоари в градовете, защото за това трябва  повече работна ръка.

Това посъветва властта бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за БНР.

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър.

Дянков смята, че липсват мерки за защита на работните места. Той даде за пример схемата 60/40. Досега за нея са използвани под 60 милиона лева, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза, заяви финансистът.

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите. Ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви, предупреди още бившият финансов министър.

Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика

Той обяче твърди, че липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица.

 „Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат“, посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, той обобщи, че „общо взето излизат лоши новини“, а страната ни не стои в добра светлина навън.

Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и „с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили“.

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"