fbpx

Сметната палата да провери „Автомагистрали“ ЕАД, поиска БСП

Народното събрание да възложи на Сметната палата да провери всички договори на „Автомагистрали“ ЕАД в периода 2016 – 2020 година. Такова искане внесе парламентарната група на БСП, като проектът за решение е депозиран в деловодството на парламента, съобщава „Сега“.

От опозицията припомнят, че държавното предприятие е получило милиардни суми от бюджета, възложени му пряко – без конкурс, поредица големи пътни проекти, а в същото време отказва да предостави на обществото информация за тях.

„Възлагането на почти всички значими пътнотранспортни проекти на едно дружество, било то и държавно, е „защитимо“ само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението“, посочват от БСП.

Съмненията са, коментира изданието, че всъщност „Автомагистрали“ е основно диспечер на средствата  – нещо като „хъбче“, от което милиардите се преразпределят към големите играчи, които от години взимат най-апетитните обществени поръчки в пътното строителство.

Преди време, в отговор на депутатско питане, министър Петя Аврамова призна, че държавното предприятие работи с огромен брой подизпълнители и помощници – общо 400 фирми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"