fbpx

„Автомагистрали“ ЕАД обявиха, че не се притесняват от одит на Сметната палата

„Автомагистрали“ ЕАД не се притеснява от одит на дружеството от страна на Сметната палата. И ако такъв бъде възложен, ще окажем пълно съдействие.

Това заявява компанията в своя позиция, разпространена до медиите.

Припомняме, в края на миналия месец депутатите от БСП поискаха парламентът да разпореди на Сметната палата проверка на „Автомагистрали“ ЕАД. Тогава от опозицията се аргументираха, че държавното предприятие е получило милиардни суми от бюджета, възложени му пряко – без конкурс, поредица големи пътни проекти, а в същото време отказва да предостави на обществото информация за тях.

В настоящото си изявление до медиите от „Автомагистрали“ ЕАД са категорични, че имат капацитета да поемат възложените от Агенция „Пътна инфраструктура“ обекти. Добавя се, че „дружеството няма незаконни договори, каквито опити за внушения се правят. Всички те са сключени при спазване на процедурите, предвидени в българското законодателство“.

От „Автомагистрали“ ЕАД коментират още, че различните обекти на компанията са в различна степен на подготовка и не се извършват строителни работи по всички едновременно. За ангажираните в строителния бранш е известно, че подготвителната работа отнема много повече време от самото строителство. Както и че е честа практика фирмите да си преотдават тежка механизация, обясняват от дружеството.

Припомняме, сред съмненията относно държавната компания са и тези, че тя няма достатъчен ресурс – техника и хора, за да поеме реализирането на предоставените й пътни проекти.

За нас най-важният обект е довършването на автомагистрала „Хемус“ и искаме да уверим българските граждани, че работата по нея е с високо качество и ще е готова във вече обявения прогнозен срок, заявяват още от дружеството.

В заключение се изтъква, че най-верният показател за управлението са финансовите показатели, а за 2019 г. „Автомагистрали“ ЕАД е генерирало печалба от ‪6 764 000 лева. От там уверяват, че за тази година показателите също са добри и ще бъдат обявени в предвидения от закона срок – 30 юни 2021 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"