fbpx

Концесиите в туризма и транспортните проекти в плана на Сметната палата

Сметната палата ще направи  335 нови одити, показва програмата за 2020 г., която председателят на институцията Цветан Цветков внесе в Народното събрание.

Проверките в Художествената академия и Националния фонд култура са част одитите, при които ще се гледа законосъобразността при харченето на бюджетите.

Със 7 одита ще бъде установена ефективността, ефикасността и икономичността на различни бюджетни организации и публичните дейности. Сред тях е темата за ефективност на политиката за подобряване на безопасността на движение по пътищата, изпълнението на големи проекти по приоритетна ос 1 на ОП“Транспорт и транспортна инфраструктура“, ефективност на управлението на Природен парк „Витоша“.

На 277 бюджетни организации и общини ще бъдат извършени финансови одити на годишните финансови отчети, които ще покажат състоянието на отчетността в публичния сектор.

На ежегоден финансов одит подлежат и годишните отчети на общините с бюджет над 10 млн. лв., а останалите общини с малки бюджети ще бъдат проверени поне веднъж през следващите три години.

Планирани са и проверки на концесиите в туризма, на предприятията и търговските дружества с държавно участие към министерствата на икономиката и на земеделието.

През 2020 г. ще приключат двата одита, възложени от Народното събрание – на Българското национално радио и на предоставената от Министерството на отбраната към НАТО информация за планираните разходи за отбрана на България за 2018 г. и  2019 г.

Ще приключат и задължителните по Изборния кодекс проверки на приходите и разходите за предизборните кампании на партиите и на инициативните комитети за местните и европейските избори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"