fbpx

БНБ вдига капиталовия буфер на банките от началото на 2021 година

Управителният съвет на БНБ вдигна нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, на 1.5% за първото тримесечие на 2021 г.

Продължителното запазване на ниски лихвени проценти би могло да доведе до значително увеличение на задлъжнялостта. Това може да направи качеството на активите, доходността и капиталовата позиция на банковия сектор по-чувствителни при евентуални неблагоприятни изменения в икономическата среда, обясняват от Централната банка.

Увеличаването на нивото на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковия сектор.

Към края на третото тримесечие на 2019 г. изчисленото според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология съотношение кредит/БВП възлиза на 94%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-40.1 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Нивото на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, остава 0.5% до края на първото тримесечие на 2020 г. и 1% за периода април – декември 2020 г.

Решение за нивото, приложимо през второто тримесечие на 2021 г., Управителният съвет на БНБ ще вземе през март 2020 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"