fbpx

Безработни взимат накуп компенсациите, за да започнат свой бизнес

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност безработнице лица да вземат накуп цялото дължимо обезщетение, което да послужи като стартов капитал.

Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги.

В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

Това съобщиха от Агенцията по заетостта. От ведомството напомнят, че желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани.

От началото на годината от тези възможности са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли счетоводни и консултантски къши, фризьорски салони. Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"