fbpx

Целта на Бюджет 2021 е да се спечелят повече гласове, смята Симеон Дянков

Не ме притеснява дефицитът, защото сме в период на криза и в такъв период дефицитът се вдига в почти всички държави. Въпросът е този дефицит за какво се харчи. В момента е насочено към това кои гласове могат да се спечелят. Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков, който коментира проектобюджета за следващата година.

Според Дянков бюджетът за 2021 . е изборен и е направен, за да спечели колкото може повече гласове. В същото време е притеснително, че липсва мисъл как се справяме с тази криза.

„Този бюджет много ми напомня на бюджета, приет от правителството на Сергей Станишев в края на 2008 година, тоест, има пари, но те не се използват ефективно, а с цел да се представи управляващата коалиция по-добре на изборите“, допълни бившият финансов министър.

Той смята, че липсват политиките, които помагат на тези, които работят в момента, но са им застрашени работните места, на бизнеса и на определени сектори.

„Разговорът, който води социалната министърка, не е ефективен, защото с новия бюджет неравенствата между бедните и богатите пенсионери ще стане по-голяма“, смята финансистът.

Той твърди, че в предложения бюджет липсва насока как ще се помага на туризма, транспорта, търговията на дребно. Министърката на туризма се опитва да помага донякъде с успех, но ако се погледна в други бюджети в Европа, в тях има глава как да се преразпределят парите за транспорта.

В проектосметките липсва и въпросът как се справяме с евентуално второ затваряне на част или на цяла България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"