fbpx

Обществото не вярва в Covid-19, а държавата не може да управлява риска

Вървим към катастрофа в тази пандемия. Прогнозата направи Петър Велков, математик, преподавател, експерт по управление на кризи.

Според него повечето решения в управлението на тази криза са политически, не са експертни.

Имаме невярващо, безотговорно общество от една страна и държава, която не е в състояние да управлява професионално, качествено риска и пандемията, каза Велков пред БНР.

Според него са наложителни строги мерки за период от 3-4 седмици –  затваряне на нощните заведения, университетите да минат на дистанционно обучение. Липсата на контрол демотивира дори малката част на спазващите мерките.

„Малко е несъразмерно да въведем маска на открито, в същото време да не затваряме заведенията. Хората да се подиграват, че ще ходят на заведения, за да могат да са без маска, обясни експертът.

Ако не вземем навременни мерки, сами се тласкаме към локдаун, последствията ще са по-големи в дългосрочен план, смята Велков.

Лекарите са на предела си, ще останем без медицински кадри, които системата е изграждала с години, а оттам ще дойде и вторична смъртност, защото няма кой да лекува хората от всички заболявания. Вчера министърът на здравеопазването призна за тежката ситуация в болниците и призова за помощ.

1595 са новите диагностицирани случаи с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, покават данните на Националната информационна система.

У нас към момента са потвърдени 34930 случаи на новия коронавирус, от които 16033 са активни. Излекувани са 17833 лица. 235 от тях са регистрирани през последното денонощие.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в болници, са 1792-ма. От тях 112 са в интензивни отделения.

При 1786 медицинските служители е потвърден новият коронавирус. През изминалите 24 часа са регистрирани нови 59 случая, 21 от които са установени при лекари, 19 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 3 – при фелдшери и 6 – при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 1064. Новите случаи от изминалото денонощие са 16.

От събота, 24 октомври, пристигащите от България в Малта лица ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, съобщи Министерството на външните работи.

Пътници, които не представят удостоверителен документ за отрицателен резултат от PCR изследване при пристигането си, може да бъдат приканени да се подложат на тест на международното летище на Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Отрицателен тест се изисква и за всички, пристигащи в Малта от: Австрия, Белгия (всички летища), Чешка република, Франция, Унгария, Ирландия, Нидерландия (всички летища), Полша (Гданск, Краков), Португалия (Порто), Испания (летищата в Мадрид, Барселона и Жирона), Швейцария (всички летища), Тунис, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (Белфаст, Кардиф, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"