fbpx

САЩ строят два нови реактора в румънската АЕЦ „Черна вода“

Румъния подписва междуправителствено споразумение за сътрудничество и финансиране със Съединените щати относно изграждането на два нови ядрени реактора в АЕЦ „Черна вода“ на река Дунав, съобщава Ройтерс.

Това става, след като държавната компания Nuclearelectrica ROSNN.BX прекрати през юни разговорите с China General Nuclear (CGN) за изграждането на двата реактора през юни, след като те се проточиха в продължение на шест години.

Споразумението ще бъде подписано от министъра на икономиката Вирджил Попеску и министъра на енергетиката на САЩ Дан Брауилет

АЕЦ „Черна гора“ има два реактора от 706 мегавата, които представляват приблизително една пета от производството на електроенергия в Румъния. Споразумението предвижда още освен изграждането на два нови реактора, но и обновяване на първия блок.

Проектът е на стойност 8 милиарда долара и се очаква да бъде основа за бъдещи румънско-американски проекти за икономическо и енергийно развитие, изтъкват от румънската страна пред Ройтерс. Става ясно още, че министър Попеску ще се срещне и с президента на Exim Bank Кимбърли Рийд, за да подпише меморандум за разбирателство за финансирането на ядрените блокове и други проекти.

Този финансов пакет се превръща в най-големият, получаван някога от Румъния.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"