Google с мащабна безвъглеродна корпоративна програма

Google с мащабна безвъглеродна корпоративна програма

Вятърът, слънчевата енергия и други възобновяеми източници представляват 61% от глобалното почасово потребление на електроенергия на Google през миналата година.

Google се стреми да постигне до 2030 година захранване на своите центрове за данни и офиси 24/7, използвайки само безвъглеродна електроенергия, съобщи главният изпълнителен директор, надграждайки предишната си цел да съпостави потреблението на енергия със 100% възобновяема енергия.

Това, според Сундар Пичай, ще принуди Google да премине отвъд нормите на технологичната индустрия за компенсиране на въглеродните емисии що се отнася до използването на електроенергия и да изисква технологични и политически пробиви за постигането на целта.

„Проблемът е толкова огромен, че много от нас трябва да ръководят и да измислят решения“, коментира Пичай пред агенция Ройтерс. „Ние сме един малък играч в това, но можем да дадем пример.“

„Горските пожари, унищожаващи рекордна площ в западната част на Съединените щати през този месец, повишиха обществената информираност за изменението на климата“, казва Пичай, „а Google иска да привлече допълнително внимание чрез новата си цел, както и характеристиките на своите продукти.“

Вятърът, слънчевата енергия и други възобновяеми източници представляват 61% от глобалното почасово потребление на електроенергия на Google през миналата година. Делът варира според съоръженията, като източниците на безвъглерод отговарят на 96% от почасовите нужди от енергия в обхванатия от вятъра център за данни в Оклахома на Google, в сравнение с 3% при работата си в Сингапур, все още главно зависима от газ.

Но от Google, който консумира повече енергия годишно в световен мащаб, отколкото жителите и фирмите в Делауеър, споделиха, че може да преодолеят проблемите с възобновяемата енергия чрез употребата на батерии за съхранение на слънчева енергия за през нощта, развиващи се източници като геотермални резервоари и по-добро управление на енергийните нужди.

„За да планираме денонощна безвъглеродна дейност в нашите центрове за данни и кампуси по целия свят, ние се изправяме пред огромно логистично предизвикателство, поради което през последната година, усилено работихме, моделирайки това, как да стигнем до там“, информира Пичай. „И се чувстваме уверени, че можем да осъществим тази цел до 2030 г.“

Той отказа да сподели вероятните разходи за осъществяване на програмата.

Понастоящем Google позволява на системата си за изкуствен интелект (AI) – вместо на персонала – да контролира директно своята система за охлаждане на центъра за данни като начин за намаляване на емисиите и консумацията на енергия, пише edie.net.

Големите съперници на Google, включително Microsoft Corp и Amazon.com Inc, са се насочили към премахване на повече въглерод от атмосферата, но никой от тях не си е поставил публично цел да спре да употребява енергия, произведена от въглеродни източници.

Дженифър Лейк, главен директор в изследователската група World Resources Institute, получила финансиране от Google, казва, че компанията е вдъхновила други в САЩ и Европа, но усилията им сега трябва да стимулират действия във важните замърсяващи атмосферата региони като Китай, Индия, Индонезия и Виетнам. „Ако не успеем да преминем от въглерод, ще трябва да претърпим огнените бури и сушата“, изтъква тя.

Google е неутрален спрямо въглерода от 2007 г., което означава, че е засаждал дървета и е финансирал големи количества вятърна енергия на места, където тя е достатъчна да компенсира използването на въглища и природен газ. Освен това става ясно, че приблизително 1 милион метрични тона емисии между 2006 г. и старта му през 1998 г. вече са компенсирани.

Новите цели на компанията включват изграждане на 5 гигавата възобновяема енергия в близост до някои доставчици, финансиране на засаждане на дървета за компенсиране на други нужди и споделяне на данни или създаване на партньорства с 500 правителства по целия свят, в опит да намали 1 гигатон въглеродни емисии годишно до 2030 г.

От Google заявяват, че компанията ще продължи да компенсира емисиите на въглерод, които не са свързани с използването на електричество, например от пътувания на служители.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"