fbpx

Не успя атаката на ЕНП срещу проекторезолюцията за България

В Европарламента отхвърлиха предложенията в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България.

Отпадна и предложеният текст, че президентът използва протестите като платформа за своята позиция, съобщи БНР.

Гласуването идва след дебатите в зала, фокусирани върху ситуацията у нас. След обсъждането бяха внесени 49 поправки, голяма част, целящи да тушират критиката срещу премиера и правителството. Повечето от тях са от евродепутата от Европейската народна партия Роберта Мецола и българския ѝ колега Ангел Джамбазки. Социалистите, либералите и зелените обаче се обявиха срещу голяма част от поправките.

В крайна сметка, не е прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж.

Не получи зелена светлина и текстът, в който се визираха съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в длъжностни престъпления, като незаконно притежание и съхранение на голям брой документи, както и в участие в престъпно сдружение за търговия с влияние.

Текстът, който обвързваше протестите с финансирането им от бизнесмена Васил Божков, бе оттеглен от вносителката Роберта Мецола още вчера.

Отпаднаха и текстовете, в които се изразяваше съжаление, че България е отхвърлила Истанбулската конвенция.

Като цяло, всички съществени промени в проекторезолюцията, внесени от Мецола и Ангел Джамбазки, целящи да деформират смисъла на документа, бяха отхвърлени.

Резултатите по гласуването на целия документ ще станат ясни след 17:00 часа българско време.   




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"