fbpx

Орбан плаши с вето бюджета на ЕС

виктор орбан, министър-председател на Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан е заплашил да наложи вето върху споразумението за обвързване на дългосрочния бюджет на Европейския съюз с механизъм, изискващ държавите да спазват европейските правила за демокрация.

Според унгарския новинарски сайт mandiner.hu, цитиран от Euractiv.bg и AFP, Орбан е заплашил да наложи вето върху споразумението чрез писмо, изпратено до германското председателство и други европейски лидери. Той за пореден път заявява, че е категорично против плащането на бюджетни средства на държавите-членки да зависи от върховенството на закона.

“Въпреки че Унгария работи за сътрудничеството между държавите от общността, не може да осигури единодушието, необходимо да бъде приет пакетът, който бе обявен през юли”, се казва в писмото, изпратено до председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, пише още Euractiv.bg.

По думите на Орбан, “предложеният механизъм за санкциониране се основава на юридически неясни дефиниции като “нарушаване на върховенството на закона”.

“Такива трудно дефинирани концепции създават възможности за политически злоупотреби и нарушават изискването за правна сигурност… Ако случаят не се изясни, унгарското правителство няма друг избор, освен да отхвърли останалите елементи от пакета, договорен през юли”, изтъква още Виктор Орбан.

През юли лидерите на ЕС се съгласиха с принципа за върховенството на закона по време на маратонска среща на върха. На нея бе договорен безпрецедентният пакет от безвъзмездни средства и заеми за спасяване на държавите от общността от последиците от пандемията, припомня още изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"