fbpx

Има напредък по дебата между лидерите на ЕС в Брюксел

Лидерите на ЕС са постигнали напредък след тридневния дебат относно плана за възстановяване на икономиките, засегнати от пандемията COVID-19. Холандският премиер Марк Рюте обаче предупреди, че преговорите все още могат да се провалят, съобщи Ройтерс.

Лидерите не могат да разрешат различията в структурата и подробностите за мащабния фонд за възстановяване, който трябва да помогне на Европа да се възстанови от най-лошата рецесия след войната. Преговорите трябва да се възобновят от 17 часа днес.

„Тежките преговори току-що приключиха и можем да бъдем много доволни от днешния резултат. Ще продължим този следобед“, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Рюте каза, че преговорите са близо до неуспех, но председателят на Европейския съвет Шарл Мишел работи по ново компромисно предложение на ЕС.

„Не сме се договорили все още, всичко може да се разпадне. Но изглежда малко по-обнадеждаващо от снощи, когато реших, че всичко е приключило “, каза Рюте пред репортери в Брюксел.

Залогът е план за 1,8 трилиона евро (2,06 трилиона долара), който включва нов дългосрочен бюджет на ЕС и фонд за възстановяване на икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"