fbpx

Карантината става 10 дни, съобщи Борисов в Брюксел

Карантината в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за продължаващото втори ден заседание на Европейския съвет.

С останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски.

„Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, изтъкна министър-председателят. Той добави, че ако се прилагат разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания, няма да се налага да се предприемат каквито и да било други ограничения.

По негови дума най-после има общ план за действие от Европейската комисия. Става дума за обсъдените общоевропейски мерки срещу пандемията.

Нанасяме вреда върху психичното здраве на хората, посочи премиерът по повод мерките срещу разпространението на заразата в ЕС.

За преговорите по т. нар. „зелена сделка“ – европейските усилия за по-чиста икономика и намаляване на вредите за природата – премиерът заяви, че е представил проблемите на България, заедно с други държави, които използват въглища за производство на енергия.

Някои държави от ЕС не са съгласни средствата за „изчистване“ на икономиката да подкрепят ядрени проекти.

Въпросът ще бъде обсъден отново от Европейския съвет през декември. Може да се очаква ЕС да се споразумее за намаляване до 2030 г. на замърсяването с 55 на сто спрямо равнищата от 1990 година.

Бързо трябва да се подготвим с алтернативи за след 2030 г., много трудно държави като България, Чехия, Полша, ще се справят, посочи още Борисов.

Той уточни, че решението на ЕС ще се контролира стриктно и у нас трябва да се види как ще се намаляват вредните емисии – дали от автомобили, дали от тецовете или от други сектори на стопанския живот.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"