fbpx

Борисов поиска в Брюксел план за централите ни на въглища

Искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава – близо 60% от енергията се произвежда от въглища.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщи правителственият пресцентър.

Борисов увери, че страната в същото време подкрепя борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии.

Българският премиер изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г.

„Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван“, отбеляза Бойко Борисов.

Той разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности.

Той добави, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.

Припомняме, в индивидуалните оценки на страните-членки, които са част от оповестения тези дни доклад за състоянието на Енергийния съюз 2020 ЕК призова България да предприеме мерки в подкрепа на стратегията за поетапно прекратяване на употребата на въглища, с ясен ангажимент за срока, в който ще го изпълни.

Страната ни трябва да гарантира и справедлив преход в регионите, разчитащи на каменни и лигнитни въглища. Този преход трябва да е придружен от ясна стратегия за насърчаване на възобновяемата енергия.

Брюксел настоява да бъдат предприети мерки за реформиране на енергийния пазар, насърчаване на инвестициите в саниране на сградите, като фокусът да бъде насочен приоритетно върху тези в най-лошо състояние.

„Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС“, категоричен бе премиерът Борисов.

Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания. „Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно“, добави министър-председателят Борисов.

Според него изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат. Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"