fbpx

Северен централен и Северозападен район с по-голямо финансиране

През новия програмен период Северният централен заедно със Северозападния регион ще имат малко по-голям превес при финансирането от европейските фондове спрямо останалите четири района на страната.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на онлайн среща с областните управители на Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Търговище и Силистра.

Социално-икономическите анализи показват, че и двата региона са по-изоставащи, спрямо останалите части на страната.

В Северен централен район по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. общините Русе и Велико Търново ще са бенефициенти на приоритетната ос за градско развитие.

Габрово, Горна Оряховица, Свищов, Силистра, Разград и Севлиево ще са бенефициенти по втория приоритет за интегрирани териториални инвестиции.

Останалите 28 общини в района ще се финансират по Програмата за развитие на селските райони. Местните администрации ще получават средства и от останалите оперативни програми при изпълнение на интегрирани проекти, покриващи комбинирани мерки за комплексно решаване на конкретните нужди в района.

Няма да има населени места без достъп до финансиране или т.нар. „бели петна“, всички ще имат достъп до евросредства, заяви Николова.

Областните управители ще имат значителна роля в регионалните съвети за развитие, ще могат да селектират проекти с най-голяма необходимост за региона. Ще проследяват цялостната картина на инвестиционния процес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"