fbpx

Общините са поискали над 900 млн. лева за ВиК инфраструктура

Общините са поискали държавата да финансира ВиК обекти за повече от 900 млн. лв., стана ясно от информация, изнесена от регионалния мнистър Петя Аврамова в парламента.

Вече са преведени средствата на ВиК Шумен и ВиК Добрич, за да погасят задълженията към „Енерго – Про Варна“, съобщи още Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол.

Двете водни дружества получиха кредит от „Българския ВиК холдинг“ ЕАД, за да се разплатят. В противен случай щеше да последва спиране на водата в двете общини.

Аврамова обясни, че ведомството приоритетно финансира в рамките на утвърдените годишни капиталови разходи обекти за подобряване на ВиК инфраструктурата в страната, за които има издадено разрешение за строеж и възможност за своевременно изпълнение на строително-монтажните дейности.

Средствата в капиталовата програма на МРРБ обаче са ограничени и в пъти по-малко от нуждите и от направените проектни предложения, каза министърът.

Създаденият „Български ВиК холдинг“ ще финансира проекти чрез вътрешно преразпределение на средства и ще подпомага ВиК дружествата, така че те да могат да изпълнят обектите, за които не намират други източници.

В отговор на депутатски въпрос Аврамова информира, че до момента общините са поискали финансиране на отделни ВиК обекти за над 900 млн. лв. За ВиК инфраструктура само за територията на област Хасково са необходими близо 580 млн. лв. до 2021, а до 2028 г. –още 260 млн. лв.

През август в МРРБ е постъпила молба от Община Тунджа за осигуряване на средства за подмяната на водопровод – водоснабдителна система „Драма – Крумово – Миладиновци“, даде за пример министърът. Общината има изготвен технически проект, а приблизителната стойност на строително-монтажните работи е 3,6 млн. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"