fbpx

Проектозаконът за ВиК не бил разбран правилно, убедена министър Аврамова

Регионалният министър Петя Аврамова опроверга критиките и притесненията, появили се около проекта на Закон за водоснабдяване и канализация, който е публикуван за обществено обсъждане.

Припомняме, критиците на проекта атакуват най-вече въвеждането на нова такса – за достъп. Според тях чрез нея дори да не е използвал и капка вода, абонатът ще плаща всеки месец определена сума. Към фиксираната компонента – таксата за достъп, ще се добавя цената за реално потребените количества вода. Всяко ВиК ще може да си определя размера на тази такса, без да се съобразява с т. нар. социална поносимост – т.е. с доходите на абонатите, се посочва в становището на гражданската платформа по проекта.

Остро се критикува и това, че авторите на закона не са предвидили задължение за ВиК предприятията да публикуват т.нар. „общи условия“ – правната рамка, която урежда отношенията на доставчика на обществена услуга с неговите абонати. Безобразие е общите условия да са тайна, възмущават се експертите на гражданската платформа.

Проектът на Закон за водоснабдяване и канализация не предвижда увеличаване на цената на водата. Нещо повече – в него са залегнали текстове за запазване на социалната й поносимост и че ще бъде въведено подпомагане за тези, които имат необходимост, изтъква Аврамова пред бТВ.

Тя на своя ред се обръща към един от основните критици на проекта – Мая Манолова, като за министъра бил необясним начинът, по който Манолова изказва своето становище, определяйки го за спекулация, тъй като законопроектът не предвижда увеличение на цената на водата. Аврамова напомня, че и към момента социалната поносимост е съществуващо положение. Изчислена е на база данни от НСИ при 2,8 куб. м вода на човек и 2,5% от средния доход на домакинствата за съответната област, обясни Аврамова.

На въпрос за възможността за повишаване на цената на водата заради наличие на достъп до услугата министърът коментира, че текстът от закона е неправилно разбран. Тя обясни, че не се въвежда различна компонента над определената от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на начина на формирането й, което не променя крайната й стойност.

В процедурата по обществено обсъждане на законопроекта вече са постъпили становища, предложения и коментари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"