fbpx

1448 лв. минимална заплата за строителен работник с квалификация

Месечното основно трудово възнаграждение за строителния сектор ще е минимум 1,25% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1448 лева за квалифицираните работници.

Това предвижда новият Колективен трудов договор за отрасъл „Строителство“, който бе подписан между социалните партньори от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” към КТ „Подкрепа” и Камарата на строителите в България.

Заради усложнената пандемична ситуация преговорите по него са проведени онлайн. 

„Въпреки тежката ситуация ние успяхме да надградим стария ОКТД и договорихме по-високи нива на заплащане, завишени с коефициент от 1,25. През последните 2 г. този коефициент бе 1,15“, обясниха от федерацията на строителните синдикати.

Договорено е още повишаване на основния платен годишен отпуск на не по-малко от 23 работни дни, увеличаване на безплатната храна или добавките към нея, ръст на добавката за прослуженото време на 1%.

В КТД е включено и ново Приложение № 2, свързано с мерки за минимизиране на риска от заболяване при възникване на пандемия на работното място и ограничаване на негативните последици от нея.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"