fbpx

Продават колекция на Шекспир за рекордните 9,97 милиона долара

Уникалното първо издание на събраните творби на английския поет и драматург Уилям Шекспир (1564-1616), една от най-желаните книги за колекционери по целия свят, се продаде по време на търга на Christie’s в Ню Йорк за рекордните почти 9,978 милиона долара, съобщи ТАСС.

Поставен е световен рекорд за цената не само на произведенията на Шекспир, но и изобщо за литература, смятат търговците.

Според говорителя на Christie’s Маргарет Форд, не е  изненадващо, защото това е продажбата на „първия том, който за първи път обединява колекция от пиеси на Шекспир и се смята за най-великото творение не само на английската, но и в световната литература“.

В света са останали само шест пълни копия на изданието, уточни Форд.

Сделката е станала след шест минути наддаване по телефона, новият собственик е частният колекционер от Съединените щати Стефан Левентайл, основател на магазин за редки книги и фотографии.

За мен е чест, че се сдобих с едно от малкото пълни екземпляри на това забележително издание, казва новият собственик. И допълва, че то ще се превърне в централната част на колекция от интелектуални постижения.

Първите събрани творби, публикувани седем години след смъртта на великия писател, включват 36 пиеси. 18 от тях, включително „Макбет“, „Дванадесета нощ“, „Юлий Цезар“, „Както ви харесва“, са публикувани едва през 1623 г. и според експертите може да са загубени завинаги.

До днес са оцелели 235 екземпляра от книгата, само много малък брой пълни версии са в частни ръце.

Пълната колекция от първото издание, което беше продадено в Christie’s, беше изложена на търг от 2001 г. насам. Преди 19 години подобно копие беше купено за $6,1 млн. През 2003 г. беше купена непълна колекция за $4,5 млн., пусната за продажба от Оксфордския университет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"