fbpx

Намаленото ДДС не важи за рекламни издания, уточняват от НАП

Намалената ставка на ДДС не се прилага за публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама.

Това става ясно от становище на НАП за приложение на намалената ставка на данъка върху добавената стойност от 9 процента за доставката на книги

С промените в Закона за данък върху добавената стойност, обнародвани в ДВ, бр. 55 от 19.06.2020 г., са направени изменения и допълнения, засягащи прилагането на намалена ставка на данъка от 9 процента за доставките, вноса и вътреобщностното придобиване на няколко групи стоки, между които са и книгите.

Направените изменения влизат в сила от 1 юли 2020 г., като намалената ставка е предвидено да се прилага до 31 декември 2021 г.

Съгласно чл. 66, ал. 2, т. 2 от ЗДДС, в сила от 1.07.2020 г. до 31.12.2021 г., ставката на данъка е 9 на сто за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), обясняват от НАП.

Намалената данъчна ставка не се прилага за публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама, както и за публикации, които са изцяло или основно съставени от видеосъдържание или аудио-музикално съдържание.

Те се облагат със стандартната данъчна ставка от 20 на сто.

От приходната агенция уточняват, че намалената данъчна ставка за книгите се прилага за:

–         доставката им с място на изпълнение на територията на страната (продажбите им както от производители (издатели), така и от търговци);

–         вноса им на територията на страната;

–         вътреобщностното им придобиване на територията на страната;

–         услугата по предоставянето им по електронен път с място на изпълнение на територията на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"