fbpx

Вишеградци остро критикуват финландски идеи за 7-годишния бюджет на ЕС

Дипломати от Вишеградската четворка остро критикуваха финландското председателство на Съвета на ЕС. Поводът е документ, който трябва да подпомогне дискусията на лидерите за следващия седемгодишен бюджет на съюза. Тази дискусия се очаква да бъде първа точка от дневния ред на днешната среща на върха на ЕС.

“Финландското председателство не успя да бъде честен брокер”, заявява, цитиран от EurActiv България, дипломат от вишеградска държава пред група журналисти. Дипломат от друга държава от Вишеград описва финландските усилия по документа като “загуба на време”. Вишеградската четворка (V4) включва Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

Финландското председателство подготви документ от 2 страници, за да улесни дискусията. Документът се базира на въпросник, разпространен до страните членки миналия юли, както и на двустранни консултации. В текста се казва, че държавите-членки се различават по отношение на цялостния принос за бъдещата финансова рамка. Приносът им варира между 1,00% от Брутния национален доход и предложения от Комисията 1,11%.

Посочва се още, че страните подкрепят новия подход на Комисията, но в същото време държат на запазване на досегашната селскостопанска политика на блока, както и финансирането на програмите за сближаване между Източна и Западна Европа.

По този начин финландското председателство настоява за реформиране на основните програми на ЕС. 1/3 от бюджета да отива за програмите за сближаване, 1/3 за селското стопанство и 1/3 за всичко останало с изключение на администрацията. Придържа се и към увеличаване на финансирането за политически приоритети и нови предизвикателства, но с по-малко от предложеното от Комисията.

В същото време финландският документ признава, че не е постигнато съгласие по най-важния въпрос – да бъде намерен механизъм, който да обвързва финансирането с фондове на ЕС да бъде обвързано с придържане към принципите на правовата държава и политиката за миграцията и климата на съюза.

Дипломат от една от Вишеградските държави каза пред журналисти, че се надява финландският документ да не бъде основа за дискусия. Той припомни, че поне две държави от V4 виждат механизма за върховенството на закона като “невъзможен”. В същото време той призна, че Холандия няма да даде съгласието си за новата финансова рамка без това условие.

Вишеградската четворка също има съвместна позиция в категоричната подкрепа за започване на преговори за присъединяване към ЕС от Северна Македония и Албания. Но дипломат призна, че Франция едва ли ще отстъпи от позицията си, която е против разширяването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"