fbpx

Правят ковид зони в поликлиниките, нови 80 млн. лв. срещу пандемията

Ковид инфекцията в България навлиза в сериозна фаза, цялата страна е в червена зона. Над 300 на 100 000 души е заболяваемостта за последните 2 седмици. Затова се прави реорганизация в медицинската помощ в страната.

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

Новите мерки обхващат периода до края на годината и са за общо 80 млн. лева. Част от тях ще бъдат насочени в етап доболнична помощ – за личните лекари – 5 млн. лева и допълнително на всеки лекар по 1000 лева. Натискът върху тях се увеличава с всеки изминат ден, обясни министърът.

В някои от ДКЦ-тата в София и големите градове ще бъдат разкрити допълнителни ковид зони, където ще работят лекар, сестра, лаборант. Там ще се правят клиничен преглед, тест за ковид 19, образно изследване на бял дроб, за което ще бъдат дадени около 3 млн. лева на месец.

За екипа ще има по 1000 лева на чвек допълнително и още 10 лв. на пациент, който мине през тази ковид зона.

В лечебните заведения леглата за инфектираните се увеличават от 10 на 20%.

С 15 млн. лева ще се купуват антигенни тестове за пациенти, които имат клинична картина с вероятност за заболяване от новия коронавирус.

1252-ма души с ковид-19 са в болниците в София в момента, 141 са в интензивни отделения, което показва огромния натиск върху здравните заведения, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"