fbpx

Прогнозират промяна в американските енергийни приоритети при Байдън

Американските приоритети в енергийната политика на демократа Джо Байдън ще се различават коренно от възгледите на настоящия президент Доналд Тръмп, като се пренасочат от подкрепа на петролния и газов сектор към климатичната програма и зелената енергия.

Това мнение е изразено в доклада на британската консултантска компания Wood Mackenzie.

С пристигането на Байдън Белият дом ще се съсредоточи върху целта за намаляване на парниковите емисии в Съединените щати, а страната може да се върне към Парижкото споразумение за климата, което напусна по инициатива на Тръмп.

Пазарните фактори ще продължат да бъдат ключови за енергийната политика на САЩ при новия президент, но промяната във федералното правителство ще има много сериозни последици за индустрията.

Байдън обеща да спре издаването на нови лицензи за разработване на петролни и газови находища на държавни земи и офшорни зони.

Ако бъде въведена забраната за издаване на нови разрешителни, производството на нефт и газ на американския шелф до 2035 г. може да спадне с 30%.

Освен това сега одобрението на правителството за нови инфраструктурни проекти в петролния и газов сектор ще бъде разгледано от гледна точка на въздействието върху околната среда и климата. Това определено ще създаде пречки за изграждането на нови нефтопроводи и газопроводи.

И накрая, Байдън също така обеща да въведе по-строги екологични стандарти за горивата за превозни средства в САЩ, което може да стимулира продажбите на електрически превозни средства.

Ако бъдат въведени, тогава до 2030 г. по американските пътища вече ще има 4 милиона електрически автомобила, което е с 60% повече, отколкото ако бяха в сила стандартите на администрацията на Тръмп, изчисли WoodMac.

Тези изисквания обаче няма да имат сериозен ефект върху търсенето на гориво в Съединените щати, тъй като дори 4 милиона електрически автомобила са само 1,5% от 275 милиона коли, които ще се движат по американските пътища до 2030 година.

Пристигането на Байдън в Белия дом няма да доведе до вдигане или облекчаване на петролните санкции срещу Иран в близко бъдеще, отбелязва ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"