fbpx

„Северен поток 2“ е почти готов, ще го завършим, обяви Путин

„Северен поток 2“ е почти готов, остават 165 км, надяваме се, че ще завършим дейностите по него. Това коментира на традиционната си годишна пресконференция руският президент Владимир Путин.

Думите му почти веднага вдигнаха с 2,89 % акциите на Газпром на Московската борса, където те вече се търгуват за 212,16 рубли.

Проектът за газопровода е икономически изгоден както за Европа, така конкретно и за Германия, изтъква още руският президент.

По думите му, другият вариант е купуването на много по-скъпия американски втечнен газ, който е 20 % над цената на тръбния газ. А това означава намаляване конкурентоспособността на германската икономика и по-високи цени за бита, подчертава Владимир Путин.

Това е очевидно, без да си икономист или експерт по газа и напълно съответства на националните интереси в Европа и Германия, добавя още руският президент.

Путин изразява надеждите си новата администрация на САЩ, начело с избрания президент Джо Байдън, да се отнася с уважение към интересите на Европа, която участва в проекта по строителството на „Северен поток 2“.

Надявам се новата американска администрация да се отнесе с уважение към своите партньори и съюзници и да не настоява те да пренебрегват националните си интереси, както и да се върне в режима на добросъвестна конкуренция на международните пазари“, заявява още Путин, цитиран от Тасс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"