fbpx

Интерактивно „табло“ с икономически и социални индикатори пусна Евростат

Статистическо „табло“ за управление на възстановяването от КОВИД-19 пуска от днес Евростат, съобщават от НСИ.

Онлайн инструментът съдържа месечни и тримесечни статистически индикатори от различни области, които показват как икономиките и социалните системи на страните от ЕС се развиват по време на пандемията. Интерактивното табло е разработено с участието на Националния статистически институт и статистическите институции на останалите държави членки.

„Таблото“ съдържа 20 показателя, които обхващат области като макроикономическо развитие, бизнес и търговия и пазара на труда. Днес се публикува неговото първо издание. То ще се актуализира всеки месец с последните налични данни и ще се обогатява с нови показатели.

Според генералния директор на Евростат Мариана Коцева „новото европейско табло за възстановяване на статистиката ще информира и подкрепи политиците при вземането на адекватни и навременни решения за преодоляване на кризата Covid-19. То отразява способността на европейските статистици да реагират бързо на възникващите нужди от данни.“

Таблото е основано на статистическата информация и разполага с интерактивен инструмент, свързан с базата данни на Евростат. Всеки индикатор може да бъде визуализиран посредством интерактивна графика. Възможни са също сравнения между държави и във времето, като данните могат да бъдат изтеглени и използвани повторно. Всяко негово издание ще съдържа коментар, описващ икономическата и социалната ситуация през последния наличен период.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"