fbpx

Държави от Вишеградската група протестират срещу орязан бюджет

виктор орбан, министър-председател на Унгария

Унгария, Полша, Чехия и Словакия се противопоставят на възможно орязване на средствата за кохезионната политика. Тези средства са предназначени за намаляване на икономическите и социални различия и за подкрепа на устойчивото развитие в ЕС.

Четирите бивши комунистически страни от Централна Европа, членки на Вишеградската група, разкритикуваха днес плановете за намаляване на получаваните в региона средства от фондове за солидарност в следващия бюджет на ЕС за 2021-2027 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Това е несправедливо предложение, а ние искаме да има справедливост“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан извън официалната програма на днешната среща на върха на групата „Приятели на кохезията“ в Прага.

В нея участват премиери и високопоставени ръководители на 17 страни от Южна, Централна и Източна Европа, сред които и българският министър-председател Бойко Борисов.

Германия, Европейската комисия и Финландия, която е ротационен председател на ЕС, предлагат да се свият кохезионните фондове. Самото отпускане на финансирането пък да се обвърже с условия, които определят в кои точно области да бъдат насочени инвестициите.

Заради Брекзит, с който се губи част от средствата в европейския бюджет и новите приоритети на следващата Европейска комисия, ще бъдат намалени парите за кохезионната и селскостопанската политика, съобщи БНР.

Така за кохезия ще бъдат заделени малко над 0.3 на сто от брутния национален доход на 27-те страни-членки. Миналия седемгодишен период бюджетът е бил почти 0.4 на сто.

В същото време ЕК предлага да се увеличат разходите по програми за изследвания и иновации и образование като „Хоризонт 2020“, „Еразъм +“, за управлението на границите, фонда за сигурността и създаването на нови програми като „Цифрова Европа“ и фонда за отбрана.

Предвидено е и нарастване на вноските на страните-членки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"