fbpx

Председателят на Антикорупционния орган – юрист с поне 10 години стаж

народно събрание

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) трябва да е български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж.
Това е само част от процедурните правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган, приети от парламента.

„За“ гласуваха 150 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 3.

Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове – председател, заместник-председател и трима други членове.

Според процедурата номинираните да заемат поста трябва да предоставят редица документи, в т.ч. автобиография, съгласие, че са готови да бъдат подложени на проверка за принадлежност към органите на бившата Държавна сигурност и др.

Трябва също така да предоставят имуществена декларация и такава за несъвместимост. Последните две обаче не подлежат на предварителна проверка, каквато например се прави за принадлежност към ДС. Причината е, че в обхвата на проверките по закон са само лица, заемащи публични управленски длъжности – т.е. няма как да важи за кандидат за пост – в случая председател на КПКОНПИ.

Още по време на обсъждането на правилата в ресорната комисия в парламента – тази за борба с корупцията и конфликта на интереси, от левицата повдигнаха въпроса не трябва ли да се направи предварителна проверка на кандидатите, за да не се изпадне в хипотезата назначен председател на антикорупционната комисия да има „проблемна“ тераса като тази на Георгиев. 

Предложенията за председател на КПКОНПИ могат да правят народни представители в 14-дневен срок след приемане на правилата. Мотивирайки номинацията си, те трябва да я внесат в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

Според приетите правила кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност.

Изслушването се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание, предвижда още процедурата.

Гласува се поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. Избран ще бъде получилият повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Последният шеф на Антикорупционния орган Пламен Георгиев подаде оставка в края юли 2019 г. заради разразилия се скандал с незаконното строителство на терасата на апартамента му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"