fbpx

Може да удължат работното време на заведенията за празниците

Ако ситуацията позволява, ще бъде обсъдено удължаване на работното време на заведенията по време на Коледните и Новогодишните празници. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.

От миналата седмица са започнали и инспекции на терен в зимните курорти и те показват, че единните правила на Министерството на туризма са въведени.

Разработени са 3 варианта за предоставяне на европейско финансиране на екскурзоводи и планински водачи. Те са предоставени за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, откъдето се отпускат 3 млн. лв.

Николова уточни още, че парите от еврофондовете са осигурени, но при тези професии предоставянето до крайните бенефициенти е по-трудно, защото са физически лица.

Тя припомни, че още 10 млн. лв. са осигурени от европейския фонд за подпомагане на туроператорите и туристическите агенти. 840 фирми са подали заявления за подпомагане. Всички, които отговарят на критериите, ще получат 10% от оборота си за миналата година.

„Карантинните хотели“ не са болници, там могат да се настаняват хора, които се притесняват за здравето си вкъщи или са контактни и под карантина.

Настанените няма да плащат, според нормативната база у нас това може да стане през бюджета на НЗОК. В момента се правят разчетни, но на държавата това настаняване излиза два пъти по-евтино и здравната система не се претоварва, допълни вицепремиерът.

Тя подчерта, че са осигурени около 5000 легла на доброволен принцип от бранша и няма да бъдат провеждани конкурси или министерството да определя местата за настаняване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"