fbpx

България в топ 3 на страните от ЕС с най-висок ръст на цените на жилищата

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата, измерени чрез индекса на цените на жилищата, са паднали с 1,1% в еврозоната и са се повишили с 0,2% в ЕС в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат данни на Евростат.

Спрямо година по-рано цените на жилищата са паднали с 0,7% в еврозоната и с 0,3% в ЕС през четвъртото тримесечие на 2023 г.

България е в топ 3 на страните с най-висок годишен ръст (10,1%) на жилищните цени. Пред нас е Полша (+13,0%), трета е Хърватия ( +9,5%).

Сред държавите членки осем показват годишно намаление на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., а осемнадесет показват годишно увеличение. Най-големият спад е регистриран в Люксембург (-14,4%), Германия (-7,1%) и Финландия (-4,4%).

В сравнение с предходното тримесечие цените са намалели в единадесет държави членки и са стабилни в една (Италия), като са се повишили в четиринадесет държави членки. Най-големи спадове са регистрирани във Франция (-2,7%), Латвия (-2,5%), както и Дания и Швеция (и двете -2,3%), докато най-високите повишения са регистрирани в Полша (+4,8%), Хърватия (+3,4%) %) и Ирландия (+3,0%).

България отчита 1,2% ръст спрямо третото тримесечие, коте е леко намаляване на темпа на нарастване на цените.

Евростат съобщава също така, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата са намалели с 0,3%, докато наемите са се увеличили с 0,6% в ЕС в сравнение с третото тримесечие на 2023 г.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г. разликита са още по-големи, като цените на жилищата в ЕС са се увеличили с 0,2%, докато наемите са се увеличили с 3,0%. Това е нов момент, тъй като предишни проучвания на Евростат показват стабилна тенденция през годините цените ръстът в цените на жилищата да изпреварват значително увеличаването на наемите.

Припомняме, вдигането на лихвите от централните банки, утежнявайки взимането на кредити, до голяма степен имаше своето въздействие за намаляване на цените на жилищата в Европа. Усилията на БНБ в тази насока не постигнаха целите си, тъй като кредитирането у нас нараства непрекъснато, а с него и жилищните цени




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"