fbpx

ББР със специални кредитни програми за хотели и ресторанти

Българската банка за развитие стартира нов продукт, насочен към едни от най-пострадалите от Ковид пандемията бизнеси – хотелиерския и ресторантьорския. От преференциално финансиране могат да се възползват микро-, малки, средни и стартиращи компании от тези сектори, дори да имат просрочени задължения до 90 дни, съобщаватот банката.

Инструментите, предлагани на хотлиери и ресторантьори са отделни, но с много малки различия.

Основното различие е, че сред условията за ресторантьорите е да са работили на счетоводна печалба през 2018 г. и 2019 г., ако не е стартиращ бизнес в този период, докато за хотелиерите е допусната възможност за въпросния период да са били на счетоводна загуба, като изискването е да са работили на оперативна печалба. За ресторантьорите обаче е допуснато

Ресторантьорите се финансират с оборотен капитал за средства, необходими за разплащане на материални запаси, заплати, разходи за труд и режийни разходи в т.ч. разходи за наем и за реклама; за рефинансиране на съществуващи задължения към държавата и към доставчици; за рефинансиране на съществуващи задължения към финансови институции (в т.ч. и с просрочия до 90 дни); за освежаване и обновление.

За хотелиерите финансирането е за тези, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Възможността е достъпна и за дружества с просрочени задължения до 90 дни и предприятия, които работят на оперативна загуба за една от двете години – 2020 г. или 2021 г. (на база предварителни отчети за 2021 г). Изискване към кредитополучателите е да работят на оперативна печалба през 2018 и 2019 г.

Предлаганите кредити са

  • Револвираща кредитна линия;
  • Кредит овърдрафт;
  • Кредит с погасителни вноски (за оборотни цели).

Максимален размер:

  • Кредитна линия и стандартен кредит за оборотни средства:
    • за дружества с персонал до 49 души – до 500 000 лева
    • за дружества с персонал от 50 до 249 души – до 750 000 лева 
  • Кредит овърдрафт: до 250 хил. лева

Срок:

  • До 60 месеца – за кредитна линия и кредит овърдрафт
  • До 48 месеца – за стандартен кредит за оборотни средства

Втората разлика е в срока на гратисния период, като за ресторантьорите е 12 месеца, а за хотелиерите – 18.

Обезпечението предвижда възможност за 70% гаранция от Паневропейския гаранционен фонд, а прогнозният лихвен процент е 2,82%, съгласно профила на кредитополучателя




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"