fbpx

ЕК официално обяви, че предлага газът и ядрената енергия да станат „зелени“

Европейската комисия официално обяви на сайта си, че е започнала консултации за обявяване на природния газ и ядрената енергия за „зелени“ горива.

Като взема предвид научните съвети и настоящия технологичен напредък, както и различните предизвикателства на прехода в различните държави-членки, Комисията счита, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници, се казва в позицията.

От съобщението става ясно, че вчера за започнали консултации с Експертната група на държавите-членки по устойчиво финансиране и Платформата за устойчиво финансиране по проект на текст на Допълнителен делегиран акт за таксономия, обхващащ определени газови и ядрени дейности.

ЕК изтъква, че таксономията на ЕС насочва и мобилизира частни инвестиции в дейности, които са необходими за постигане на неутралност на климата през следващите 30 години. Признава се, че съществуващият енергиен микс в Европа днес варира силно в отделните държави. Някои части на Европа все още са силно базирани на въглища с високи емисии на въглерод. Таксономията предвижда енергийни дейности, които позволяват на държавите-членки да се придвижат към климатична неутралност от толкова различни позиции, заявяват от ЕК.

Въпросният проект предполага класифициране на тези енергийни източници при ясни и строги условия (например газът трябва да идва от възобновяеми източници или да има ниски емисии до 2035 г.).

Освен това, за да гарантира прозрачност, Комисията ще направи промените, така че инвеститорите да могат да идентифицират дали дейностите включват газови или ядрени мощности и до каква степен, за да могат да направят информиран избор.

Става ясно още, че критериите за газовите и ядрените дейности ще се актуализират с развитието на технологиите.

До 12 януари Платформата за устойчиво финансиране и експертната група на държавите-членки по устойчиво финансиране трябва да бъдат консултирани относно всички делегирани актове съгласно Регламента за таксономията, предвид тяхната експертна роля и да направят препоръките си.

Те ще бъдат анализирани от ЕК, която още този месец ще приеме допълнителния делегиран акт.

Европейският парламент и Съветът на Европа ще имат четири месеца, за да разгледат подробно документа и, ако сметнат за необходимо, да възразят срещу него . В съответствие с Регламента за таксономията и двете институции могат да поискат допълнителни два месеца време за проверка.

Съветът ще има право да възрази срещу него с обратно подсилено квалифицирано мнозинство, което означава, че най-малко 72% – поне 20 държави членки, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС, са необходими, за да възразят срещу Делегирания акт, а Европейския парламент – с обикновено мнозинство (т.е. най-малко 353 членове на ЕП в пленарна зала.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"