fbpx

Без инвестиции енергийният преход е застрашен от недостиг на метали

Бързото нарастване на търсенето в резултат на енергийния преход може да доведе до недостиг на няколко метала през следващото десетилетие, освен ако инвестициите не бъдат увеличени, коментира група от производители, потребители и финансови институции, цитирани от Ройтерс..

Големите пропуски в доставките на литий, никел, графит, кобалт, неодим и мед могат да доведат до по-високи цени и да забавят целта за достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г., се казва в доклад на Комисията за енергийни преходи (ETC).

За да се намали рискът от недостиг, мините трябва да произвеждат повече, но мащабните минни проекти може да отнеме до 20 години, за да бъдат пуснати в експлоатация, а последното десетилетие се характеризира с липса на инвестиции в проучване и добив, изтъкват от ETC.

„При някои ключови минерали – особено литий и мед – ще бъде предизвикателство да се увеличи достатъчно бързо предлагането през следващото десетилетие, за да бъде в крак с бързо нарастващото търсене“, отбелязва председателят на ETC Адаир Търнър, цитиран от агенцията.

Годишните капиталови инвестиции в подобни метали са средно 45 милиарда долара през последните две десетилетия, а за разширяване на доставките са необходими по 70 милиарда долара годишно до 2030 г., изтъкват от ETC.

Правителства, регулатори, производители и потребители трябва да работят заедно, за да увеличат рециклирането, да подобрят ефективността на материалите, да инвестират в нов добив и да регулират екологичните и социалните стандарти“, заявява още Търнър.

Енергийният преход, според комисията, ще изисква производство на до 6,5 милиарда тона материали кумулативно между 2022 г. и 2050 г., като стоманата, медта и алуминият представляват 95% от тях.

Прогнозата предполага агресивно внедряване на технологии за чиста енергия, за глобална декарбонизация и че рециклирането и количеството необходими материали ще следват последните тенденции.

Въпреки това, ако инвеститорите успеят да ускорят напредъка в технологиите, ефективността и рециклирането на чисти енергийни материали, кумулативната нужда от свежо снабдяване от мините в крайна сметка ще намалее с 20%-60%, се добавя в доклада на комисията.

250 нови рудници трябва да се отркрият в рамките на 10 години

Смятаме, че за добива на петте ключови суровини – кобалт, мед, литий, никел и графит – ще се наложи откриването на до 250 нови рудници през следващото десетилетие, за да се отговори на нарастващото търсене, свързано както с енергийния преход, така и с потреблението на други отрасли“, изчислява Леонардо Буица, един от авторите на доклада, цитиран от RFI.

За лития, например, световното търсене може да се увеличи седем пъти до 2030 година. А откриването на нови мини има значителни последици за околната среда. Но според доклада, ползите за околната среда от енергийния преход – тоест прехода към модел, който не произвежда никакви или много малко парникови газове – остават далеч по-големи от сегашния много замърсяващ модел, основан на ползването на петрола.

 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"