fbpx

„Лукойл Нефтохим“ се защитиха, че внасят енергийни продукти законно, отчетно и прозрачно

Ден, след като парламентарната комисия по икономическа политика прие на първо четене поправки в закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които на практика дават възможност прекратяването на концесията за нефтеното пристанище Росенец да стане по ускорена процедура, от „Лукойл Нефтохим Бургас“, разпространиха позиция, с която защитават дейността си у нас.

Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от Държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти, изтъкват от компанията.

Те декларират, че всички публично отправени по техен адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността, катто и това, че са готови да се обърнат към съда за защита на своята делова репутация.

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец“, народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници“, се посочва още в позицията на компанията.

Специално е отбелязано, че „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД отхвърля всякакви обвинения в политическа ангажираност, тъй като стриктно и в пълен обем спазва законодателството на  България и Европейския съюз.

Припомняме, депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложение, даващо възможност държавата да поеме контрола на нефтеното пристанище Росенец, а Лукойл Нефтохим да плащат такси за ползването му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"