fbpx

Китай обяви ръст на икономиката, но прикрива големи трудности

Китай отбеляза увеличаване на икономическия растеж през второто тримесечие, според официалните данни, публикувани на 17 юли. Но те прикриват трудностите на втората по големина икономика в света, която се сблъсква със сложна икономическа ситуация и рекордна безработица сред младите хора, отбелязва RFI.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) е скочил на годишна база с 6,3%, според Националната статистическа служба. Този темп на растеж, на който биха завидели повечето големи икономики, обаче е доста под очакванията на анализаторите (7,1%). Още повече, че тази цифра също е подвеждаща, тъй като сравнението се прави спрямо същия период на миналата година. През 2022 г. той е бил само 0,4% през второто тримесечие, което до голяма степен се дължи на налагането на санитарните ограничения в икономическата столица Шанхай.

По-реалистична представа дава сравението спрямо предходното тримесечие. За периода април-юни икономическият ръст на страната е спаднал до 0,8% след увеличение от 2,2% през януари-март.

Китайската икономика е изправена пред „сложна и трудна международна ситуация и трябва да решава изключително сложни задачи, свързани с реформата, развитието и осигуряването на стабилността на страната“, признава говорителят на Статистическата служба Фу Линхуей.

Пост-Ковид възстановяването от началото на годината, което все още се осъществява бавно в определени сектори, показва тенденция на забавяне през последните месеци.

Рекорден процент на безработица след младите хора

През второто тримесечие този темп се забави поради намаляване на световното търсене на (китайски) стоки, което се отрази върху износа, слабостта на сектора на недвижимите имоти и като цяло недостатъчното търсене на вътрешния пазар“, посочва икономистът Ерин Син от банка HSBC.

Така нивото на безработица сред младите китайци на възраст от 16 до 24 години достигна нов рекорд през юни от 21,3%. Общият процент на безработицата сред цялото население запазва стабилност – 5,2%, но стаистиката отчита само безработните в големите градове, а не и сред селското население.

Продажбите на дребно, основният показател за потреблението на домакинствата, отбелязаха нов спад през юни. Разбира се, на годишна база той е нагоре (+3,1%), но този темп е много по-нисък в сравнение с май (12,7%).

Потреблението остава основният двигател на възстановяването, казва Ерин Син. В някои сектори, по-специално услугите, възстановяването е особено бързо“ въпреки „по-малките“ разходи, в сравнение с времето преди пандемията, допълва икономистът.

Растежът – политически въпрос, който трябва предпазливо да бъде оценяван

Едно от малкото изключения сред публикуваните показатели е нарастването на промишленото производство през юни (4,4%) спрямо 3,5% през предходния месец. Анализаторите залагаха на по-умерен темп (2,5%) на този показател, който дава обща представа за активността в индустриалния сектор.

Официалните цифри за растежа в Китай имат политически характер и трябва да бъдат предпазливо разглеждани. Въпреки това те трябва внимателно да се проучат предвид тежестта на втората по големина икономика в света.

Китай се стреми към около 5% растеж през тази година, цел, която обаче може да се окаже трудно постижима, предупреждава китайският премиер Ли Цян.

Трябва „да се подготвим психологически, че могат да се появят други признаци на сериозно влошаване на китайската икономика“, предупреждават анализатори от американската консултантска фирма SinoInsider, специализирана по пробламите на Китай.

„Трябва да се отнасяме скептично към официалните данни“

Те посочват, че секторът на недвижимите имоти, който от дълго време е двигател на китайската икономика, остава в дълбока криза, което застрашава оцеляването на предприемачите. Ето защо трябва да „бъдем скептични към официалните данни“, смятат в SinoInsider.

За да стимулира активността, централната банка прибягна до няколко намалявания на лихвените проценти през последните седмици, в момент, в който повечето икономисти се обявяват за изработване на план за възстановяване. В момента властите предпочитат по-целенасочени мерки и отказват да приложат такъв план, който би задълбочил задлъжнялостта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"