fbpx

Бизнесът очаква от днес новия таван на компенсациите за тока

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред петте представителни работодателски организации у нас да се завишат компенсациите за небитовите потребители на електроенергия.

Председателят на АИКБ Васил Велев припомня, че компенсацията за октомври и ноември бе в размер на 110 лева, за декември ще бъде 129 лева, а за първото тримесечие на следващата година ще има таван 250 лева, но е функция на установената цена за месеца. 250 лева таван се достига при цена на борсата от порядъка на 520 лева, тоест ние се надяваме да не се допрем до този таван, коментира Велев.

Това означава, че до 185.59 лв. за мегаватчас средна цена за месеца няма да има компенсация. Над 185.59 се възстановяват 75%, но не повече от 250 лв.

Бизнесът очаква още днес новата схема за подпомагане да бъде приета от правителството по време на редовното му заседание.

Междувременно Българска търговско-промишлена палата проведе в периода 4-6 януари експресно анкетно проучване сред своите членове във връзка с високите цени на електроенергията и природния газ.

Проучването показва, че няма фирми, които да са подготвени да се справят със собствени сили поради високите цени на енергиините носители. Пренебрежимо нисък дял ( едва 1%) от фирмите са реализирали прогрес в тези условия, както и тези които гледат позитивно, поради това, че са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди (3% от анкетираните).

74 % от респондентите посочват, че не могат да планират цените на предлаганите стоки и услуги от тях, поради динамиката в цените на ел.енергия, която в края на 2021 г. достигна пикови равнища на пазара „Ден напред“ до нива от 824.55 лв./ MWh.  По този начин предприятията пропускат поръчки и изпълняват само вече поетите ангажименти, защото динамиката не позволява нормално планиране.

Сериозните колебания в цената на ел.енергията дава и пряко отражение върху работната сила в предприятието, която е най-важният ресурс във фирмите, като 63% от тях посочват, че не могат да увеличат заплатите на работниците на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на ел. енергия.

На 41% от от фирмите ще се наложи – ако кризата продължи прекалено дълго – да съкратят част от персонала, а 24% ще преустановят дейност за неопределно време.

15 % от тези, които вече са преустановили дейността си отбелязват, че ще я възстановят, едва когато пазара на ел.енергия се възстанови до поносимите нива.

76% от предприемачите считат че е необходимо компенсацията да бъде съобразно предложенията на национално представителните работодателски организации, а именно без ограничен таван от 30% на компенсацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"