fbpx

Бизнесът с притеснения и влошени очаквания за следващите 6 месеца

През май 2022 г. общият показател на бизнес климата  намалява с 0.7 пункта в сравнение с април в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, съобщава НСИ.

В промишленосттта показателят се понижава с 0.8 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, е несигурната икономическа среда, посочена от 61.7% от предприятията. На второ и на трето място остават недостигът на работна сила и факторът „други“ .

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в сектора да се увеличат през следващите три месеца, е 35.3%.

Най-сериозен спад (с 3.6 пункта) е регистриран в строителството. Причините са по-неблагоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им за получените нови поръчки през последния месец също са негативни, което е съпроводено и с по-песимистични очаквания за строителната активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да са основните затруднения за развитието на бизнеса, като през май се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на втория и третия фактор (фиг. 8 от приложението).

Относно продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да се повишат през следващите три месеца.

Търговията на дребно също отчита спад със 2.2 пункта на показателя „бизнес климат“, което се дължи на резервираните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са неблагоприятни.

Най-сериозната пречка за дейността на предприятията и тук остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчно търсене.

Прогнозите на търговците на дребно по отношение на продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Единствено при услугите през се наблюдава покачване, и то сериозно, с 4.3, в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

В сравнение с април делът на мениджърите, които очакват продажните цени в сектора на услугите да се повишат през следващите три месеца, се увеличава и достига 31.4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"