fbpx

Бизнесът се разгневи на служебната власт заради необяснимо високите цени на газа

Асоциацията, обединяваща големите работодателски организации (БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП) изпрати до министри от служебния кабинет писмо относно високите цени на природния газ у нас в сравнение с котировките на референтния газов хъб TTF в Европа.

Настоява се за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена и цената за българските стопански потребители.

В писмото се посочват данни, илюстриращи проблема:

Предложената за утвърждаване цена за април 2023 г. е 103,08 лв./MWh, съответно очакваната цена за индустрията е 114,72 лв./MWh или 58,66 EUR/MWh. Същевременно към 22 март 2023 г. фючърсните котировки на TTF за април на борсата ICE възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лв./MWh). Прогнозната разлика,която ще надплати бизнесът в България за април възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лв./MWh) или 38,6%, подчертават работодателите.

Сходна е ситуацията и през текущия месец: цената за промишлеността е 118,38 лв./MWh (60,53 EUR/MWh). Средната цена на ТТF spot на борсата ЕЕХ от 1 до 21 март е 45,31 EUR/MWh (88,62 лв./MWh) – разлика от 33,6% не в полза на българския пазар! За февруари – цената за бизнеса е 135,99 лв./MWh (69,53 EUR/MWh), а средната цена на ТТF spot – 53,64 EUR/MWh (104,91 лв./MWh). Разликата е 29,6%!

Според работодателите няма обяснение за формираните от „Булгаргаз“ ЕАД и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината, при положение, че от една страна имаме дългосрочен договор на обществения доставчик за доставка на един милиард кубически метра природен газ от Азербайджан, обвързан 100 % с петролна компонента, а от друга – ниски котировки на петролните деривати.

Бизнесът също така смята, че няма реална обосновка и за размера на премията, начислявана от „Булгаргаз“ ЕАД, която също допринася за оскъпяването на доставките у нас и се превръща в основен компонент от ценовите разлики.

По оценки на работодателите, посочените разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари-април.Ясно личи, се посочва в писмото, че освен, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец.

Бизнесът обръща внимание и на това, че няма никаква яснота дали са предприети мерки за смекчаване на ефекта от скъпите количества газ, нагнетени в „Чирен“, които са основен генератор на високите цени. (Макар че в момента – поради топлото време и ниската консумация, от „Чирен“ се теглят минимални количества, б.р.)

В писмото се предупреждава, че нарастващите разлики в цените на природния газ и то в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и ще забавят икономическия растеж.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"