fbpx

Не се очаква рязко поскъпване на петрола преди края на банковата криза

Цените на петрола се повишиха в понеделник, тъй като инвеститорите оценяват усилията на властите да овладеят притесненията за световната банкова система, докато плановете на руския президент Владимир Путин да постави тактически ядрени оръжия в Беларус засилиха напрежението в Европа, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха със 77 цента, или 1,03%, до 75,76 долара за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши със 74 цента или 1,03% до 70 долара за барел.

Миналата седмица завърши с 2,8% скок за Brent и 3,8% за WTI – след като нервите в банковия сектор понамаляха.

Според Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights, по-голямата част от ценовото движение на фючърсите на Brent и WTI ще се случи по време на търговията в Европа и САЩ, която ще е белязана от много волатилност в рамките на деня.

Не се очаква силен отскок, докато (банковата) криза не изчезне напълно, което може да отнеме дни, ако не и седмици“, изтъква Хари.

Новини от банковия сектор се доминират от съобщението, че First Citizens BancShares ще придобие депозитите и заемите на фалиралата Silicon Valley Bank, затваряйки една глава в кризата на доверието, която разкъса финансовите пазари, изтъква Ройтерс.

Има и надежди за допълнителна подкрепа за банково финансиране, след съобщенията, че властите на САЩ са в начален етап на обсъждане за разширяване на възможностите за спешно кредитиране.

Цените на петрола получиха подкрепа и от плановете на Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Този ход е един от най-ярките ядрени сигнали на Русия досега и предупреждение към НАТО за военната подкрепа за Украйна, която в отговор призова за среща на Съвета за сигурност на ООН.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак заяви, че Москва е близо до постигане на целта си за намаляване на добива на суров петрол с 500 000 барела на ден – до около 9,5 милиона барела дневно, отбелязва още Ройтерс.

Износът на суров петрол от Русия се очаква да остане стабилен, тъй като страната намалява производството в рафинериите през април, показват данни от индустрията и проучване на Ройтерс. Припомня се, че износът на петролни продукти на Русия е засегнат по-силно от износа на суров петрол от неотдавнашното ембарго на Европейския съюз и тонове дизел, блокирани на кораби, чакащи купувачи.

Анализаторите сочат, че запасите от руски суров петрол се покачват от септември 2022 г. и вероятно ще искат да избегнат по-нататъшен ръс по време на сезона за поддръжка на рафинериите, който е от март до юни.

Ако Русия иска да намали запасите, които е създала, съкращенията на производството може да се наложи да бъдат удължени след юни“, казват анализатори от FGE.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"