fbpx

Бизнесът скочи срещу поредния опит да се отложат промените при формиране на такса смет

такса смет, боклук

Големите работодателски организации, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) се обявиха срещу законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Това става часове, след като депутати от ГЕРБ съобщиха, че с въпросните законови промени целят за пореден път да се отложи формирането на такса смет на база изхвърляното количество боклук

Според действащия в момента закон промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2025 година, като ГЕРБ предлагат това да се отложи с една година. Вносителите се мотивират с позицията на Националното сдружение на общините, според което общините срещат редица трудности при прилагането на новия начин на изчисляване на таксата – основно с данните за ползвателите на един имот.

Бизнесът обаче контрира, че изтъкваният аргумент, че общините не са готови, не е приемлив, при положение че от седем години се правят опити за въвеждане на принципа „замърсителят плаща“.

Според работодателите твърдението, че така ще се повиши таксата, са манипулативни. „Всички физически и юридически лица ще бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си, което ще намали както количеството на отпадъците, така и таксата за тяхното събиране, извозване, третиране и обезвреждане„, се казва в позицията на АОБР, цитирана от „Дневник“.

Според ГЕРБ предлаганото отлагане на новата такса смет щяло да позволи да се изчистят проблемите при регистрацията на гражданите, както и да има реални данни за работещите във фирмите. За това също били нужни нормативни промени, които ще се правят през следващата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"