fbpx

Близо 6 млрд. лева дефицит в бюджета за пенсии през 2021-ва

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) на свое заседание е утвърдил проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната, съобщи пресцентърът на НОИ.

От прессъобщението става ясно, че предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Две от страните в тристранката обаче – работодатели и синдикати, заявиха вече своите остри критики към проектобюджета на ДОО.

Става ясно, че дефицитът в пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване ще надхвърли 5.6 млрд. лв. през 2021 година, след като разходите за пенсии ще надминат 12 млрд. лв.

С 18.6 % ще нарасне средният размер на пенсията, достигайки 488.97 лв. Значителното нарастване обаче се дължи на голямото увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която от 219.43 лв. преди 1 юли става 300 лв. от 1 януари 2021 г. С 20% се увеличава и максималната пенсия, която от 1 януари 2021 г. става 1440 лв. при 1200 лв. сега. Всички останали пенсии нарастват само с 5% от 1 юли по швейцарското правило.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"