fbpx

Британски фирми се чудят как да откажат служителите от хоум офиса

Във Великобритания големите фирми полагат сериозни усилия, за да накарат служителите си да се завърнат в офисите след дълго продължилия период на работа от вкъщи. С тази цел те им предлагат допълнителни възнаграждения или нови придобивки, съобщава Franceinfo.

В момента работното време, прекарано в офиса е под 50% от това преди пандемията. Един инвестиционен фонд например предлага курсове по актьорско майсторство на своите служители, други дружества организират тържества между колегите с безплатна бира и храна… Една консултантска фирма предлага по 1200 евро на всеки от 22 000-те си работници срещу задължително присъствие в офиса поне два пъти седмично.

Тези големи фирми осигуряват посочените придобивки първо защото имат средствата да си го позволят и второ – защото е в техен интерес. Някои от тях позволяват на служителите си да водят в офиса кучетата си, които са осиновили по време на принудителното затваряне вкъщи. По този начин се опитват да им попречат да отидат при друг работодател, който е по-гъвкав по отношение на работата от къщи.

„Да мога да се грижа за моето куче през целия ден и да виждам как си играе с други кучета е голямо облекчение за мене“, казва Габриела Стейси, административен ръководител в Trust in Soda, фирма за набиране на персонал. „А това ми позволява да правя спестявания, защото не трябва да търся човек да го гледа“.

Все още сме твърде далече от пълното връщане на служителите на работа. В едно проучване 52% от британците заявяват, че по-скоро са готови да напуснат, отколкото да се откажат напълно от работата от вкъщи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"