fbpx

Тежка 2021-ва за производителите на вино в Европа

Винопроизводителите очакват слаба реколта през тази година, като Световната организация по лозарство и винарство обвинява за това неблагоприятните метеорологични условия, съобщава Franceinfo.

Най-засегнати са трите основни производителки на вино, които оказват влияние върху целия световен пазар: Италия, Испания и Франция. Те преживяват много тежък сезон, за разлика от страните от южното полукълбо, за чиито лозя годината беше изключително благоприятна. Но трябва да отбележим, че на Италия, Испания и Франция се падат 45% от световното производство.

Кто цяло се очкава световното винопроизводство да достигне 250 млн. хектолитра (25 млрд. л), с което леко ще надхвърли исторически най-слабата година – 2017. По отношение на 2020 г. спадът е с 4%. А производството през самата 2020 г. беше по-ниско от средното.

В рамките на Европейския съюз Франция е най-засегната от пагубни явления като силно измръзване през април, последвано от проливни летни дъждове, градушки и масово разпространение на маната. Според френските лозари и винари тези негативни явления ще засегнат само количеството набрано грозде. От гледна точка на качеството, реколтата 2020-2021 не е компрометирана. Това звучи по-скоро успокояващо, но е разбираемо желанието на производителите да продават повече.

Към това трябва да се прибави и кризата с Ковид-19, макар че в сектора признават, че климатът е много по-важен проблем, отколкото пандемията сама по себе си. Климатичните аномалии са все по-чести, а срещу това няма ваксина. Има само по-дългосрочни решения, които не засягат единствено винопроизводството, а са свързани с глобалното опазване на околната среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"