fbpx

Югоизточна Европа засилва интереса си към азерския газ

Нови потенциални купувачи на природен газ от Европа са се обърнали към Азербайджан след рязкото повишаване на цените на горивата в света.

Това е съобщил министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов пред Bloomberg, цитирани от Blacksea-Caspia.

По думите му, правителства и компании от Югоизточна и Южна Европа са проявили интерес да закупят азербайджански природен газ.

През тази година цените на природния газ рязко нарастнаха, защото ограничените потоци от Русия задълбочиха проблемите с доставките и Европа влиза в зимния сезон с най-ниското ниво на запасите си поне за последното десетилетие. Ние поддържаме контакти с действуващи и потенциални купувачи. Вероятността да се сключат нови договори за покупко-продажби в бъдеще е твърде висока”, е заявил Шахбазов.

Той припомня, че през декември 2020 година Азербайджан е започнал износ на природен газ в Европа от находището „Шах Дениз” по „Южния газов коридор” на стойност от 33 милиарда американски долара.

„Така се свързва регионът на Каспийско море с Италия и едновременно с това страната ни продава газ и на съседите ни – Грузия и Турция”.

По думите на министъра, доставките в Италия, Гърция и България през тази година ще достигнат 6,5 милиарда кубически метра, а през 2022 година ще нарастнат до 10 милиарда кубически метра годишно. Този износ на природен газ се основава на договорите, сключени през 2013 година.

Припомняме обаче, България не може да се възползва от пълния обем договорен много по евтин азерски газ, тъй като газовата ни връзка с Гърция още не е построена. Очакщва се интерконекторът да влезе в експлоатация в началото на юли 2022 година.

Министър Шахбазов добавя, че на Азербайджан са необходими нови споразумения за продажба на природен газ, преди да се вложат средства в увеличаване на добива. Новите възможности за доставки на природен газ ще се обсъждат в началото на следващата година на ежегодното заседание на Консултативния съвет на „Южния газов коридор” – платформата, обединяваща компании и правителства от около 20 страни.

По думите на Парвиз Шахбазов, потенциалните проекти за разработване на нови находища включват и находището „Шафаг – Асиман”:

В зависимост от европейското търсене, Азербайджан ще може също така да подкрепи Транскаспийския газопровод за износ на туркменски газ на запад. За това са необходими нови договори между купувачите и продавачите”.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"