fbpx

САЩ засилва натиска към ОПЕК+ да увеличи добива на петрол

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм призова страните производителки на петрол незабавно да увеличат доставките на суров петрол, за да смекчат нарастващите разходи за живот, съобщава CNBC.

Това става ден, след като петролният картел ОПЕК+ реши да продължи с настоящия си план за производство, без да увеличават добива, въпреки натиска на САЩ да помогнат за нормализиране на пазара.

Цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. насам, а страните вносителки на суров петрол са основни потърпевши. Това повиши цените на бензина и допринесе за нарастващите темпове на инфлация по целия свят, като потребителите вече плащат повече поради затруднения в доставките в икономиката.

Президентът Джо Байдън открито критикува и обвини ОПЕК+ за рязкото покачване на цените на енергията в САЩ и по света.

„Не е правилно това, че Русия, Саудитска Арабия и други големи производители няма да добиват повече петрол, за да могат хората да имат бензин, за да стигнат до работа, например“, заяви Байдън на срещата на Г-20 в Рим.

ОПЕК+ ревизираха плановете си от август за постепенно увеличаване на производството на петрол с 400 000 барела на ден всеки месец. Министрите, присъствали на срещата в четвъртък, заявиха, че групата поддържа пазарен баланс и остава предпазлива от потенциални промени в търсенето.

Някои от участниците коментираха рязко покачващите се цени на други стоки – като газ и въглища, за да обърнат внимание, че петролните пазари имат късмета, че съществува ОПЕК+, регулиращ доставките.

Междувременно тази сутрин суровият петрол Brent се търгуваше при 80,80 долара за барел, което е ръст от 27 цента спрямо предходния ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"